Puhutaanpa sanasta "uusavuton", jota näkee niin paljon. Olen tullut siihen tulokseen, että koko sana on elitististä paskaa. Perusteluni:

-Miehet eivät entisaikana tehneet ruokaa, ellei ollut ihan pakko. Monet sinkkumiehet elivät ravintolan ja kioskin antimilla tai lämmittivät uunissa makkaraa. Kuitenkin nykyaikana valmispizzoilla elävä mies on "uusavuton".

-Sana on pohjimmiltaan sovinistinen, koska se viittaa nimenomaan siihen, että nykyajan naiset eivät enää ole kotityössä häärääviä emäntiä. Se taas johtuu siitä, että naiset käyvät töissä. Auttoivatko entisajan miehet kotitöissä työpäivänsä jälkeen? Eivät, hehän olivat jo päivän työn tehneet. Naisilta kuitenkin odotetaan edelleen täydellistä kodinhoitoa työssäkäymisen ohella. Joillakin riittää siihen aikaa ja innostusta, toisilla taas ei. Minusta tämän pitäisi olla oma valinta eikä yhteiskunnan painostuksen aihe.

-Ongelma lähtee siitä, että jo edellisen sukupolven naiset kävivät työssä. Äidit eivät ole enää ehtineet/jaksaneet opettaa tyttärilleen kokkaustaitoja, koska ovat olleet työssä koko illan. Mutta olisiko oikeasti parempi, jos äitien elämä olisi pyörinyt vain ruoanlaiton ja ompelemisen ympärillä? Olisiko heillä ollut eväitä antaa minun sukupolvelleni kunnianhimoa tai uskoa itseen muunakin kuin kodin hengettärenä?

-Koko sana antaa ymmärtää, että ihminen ei osaa mitään. Kuitenkin "uusavuton" voi osata vaikkapa käyttää tietokonetta tavoilla, joista keski-ikäiset ja vanhemmat emännät eivät ymmärrä yhtään mitään. Nykyajan nuorilla aikuisilla on huomattavasti laajempi koulutus ja tietopohja kuin vanhemmillaan oli samassa iässä. Emme ole avuttomia.

-Tosiasia on, että hmisillä on ne taidot, joita nykyelämässä tarvitaan. Kaupungissa asuva ei välttämättä tarvitse ruoanlaittotaitoa, erätaitoja, lintulajien tunnistamistaitoja yms. Niiden opetteleminen on ekstraa. Maailma muuttuu, Eskoseni.

Meidän pitäisi nöyrästi hymähdellä, että niin, kylläpä olemmekin avuttomia, mutta minä kieltäydyn tekemästä niin. Oman sukupolvensa elämäntapaa halveksivat voisivat joskus mennä itseensä.